Musik är ett av livets stora gåvor och är den konstform som framkallar flest och starkast känslor. Ett sorgligt stycke kan få en glad person att böra gråta och en ledsen kan bli glad av en pigg poplåt. Det finns många olika musikstilar och -instrument och vad man föredrar är helt upp till en själv. När det kommer till smak finns det helt enkelt inga reglar och det är inte konstigt att man brukar likna smaken med baken!

Om man själv vill lära sig att spela ett instrument så finns det ett antal faktorer att ta med i beräkningen när man skall välja. Hur man bor, till exempel, spelar roll då det kanske inte är världens bästa beslut att spela trummor i ett hyreshus medan en avlägsen villa eller en ljudisolerad källarlokal passat alldeles utmärkt för syftet. Gitarr är ett instrument med ett flertal olika variationer: den klassiska gitarren har nylonsträngar och är tillverkad av trä, medan man också kan spela stålsträngad gitarr med sex eller tolv strängar eller varför inte elgitarr? Släpp ut rockstjärnan inom dig!

Olika instrument anses vara olika svåra för nybörjaren. Medan en fiol kan låta fruktansvärt illa när man börjar då det krävs särskild teknik både för att hålla i instrumentet och stråken liksom hur man trycker på strängarna, så låter den mycket vackert när man väl får in spelsättet. En flöjt eller en klarinett kräver en viss blåsteknik men är lättare att hålla i, medan ett piano ger vackra toner ifrån sig hur man än gör.

Det finns också många ovanliga instrument som kan vara roliga att lära sig. Vill man hålla på traditionerna kan en nyckelharpa ge mycket glädje, och är man mer inne på österländska tongångar kan man spela citar istället. En australiensisk digeridoo är både exotisk och häftig medan en grekisk bouzouki kan framkalla härliga semesterminnen. Valet är ditt!