Är du nybörjare när det kommer till musikinstrument så kan det låta lite märkligt men alla erfarna musiker vet att instrument är mycket känsliga ting. De kräver omvårdnad och respekt och man kan höra på ett instrument om det mår bra eller dåligt, oavsett vilken typ det handlar om. En pianist kan till exempel höra direkt om ett piano inte blivit spelat på under en längre tid och en fiol “gnäller” när den ignoreras för länge.

När man skaffar sig ett instrument är det därför viktigt att man håller efter det och det finns några allmänna regler som gäller dem alla. Man bör till exempel se till att alltid hålla dem rena och fria från damm och smuts. Alla instrument är dessutom känsliga för temperaturförändringar och många stränginstrument som gitarrer, fioler och harpor sjunker i ton om det är för varmt. Man bör också vara noggrann med att inte utsätta dem för yttre skador när man transporterar dem, och det är bra att vara försiktig med var man förvarar dem i hemmet. Ställ till exempel inte en gitarr nära ett värmelement och ställ aldrig kaffekoppen på pianot! Särskilt inte om du har katt!

Blåsinstrument är särskilt känsliga för fukt och smuts och det är alltid mycket viktigt att man håller dem extremt rena. Varje gång man slutar spela en klarinett, trumpet eller oboe bör man montera ned dem, torka av munstycken och placera dem in sina särskilt utformade fodral. Många av dessa instrument innehåller delar av kork och det finns speciella oljor och krämer som man kan applicera så att de inte torkar ut. Man bör inte häller förtära mat och dryck som kan skada instrumentet invärtes innan man skall spela det, som till exempel läsk eller alkohol.

Om olyckan är framme bör man aldrig försöka laga ett instrument själv utan alltid vända sig till specialreparatörer. Det kan kosta lite extra men är alltid värt det i långa loppet!